czwartek, 27 listopada 2014

ROLADA BISZKOPTOWA KROK PO KROKU

Hej postanowiłam ,że dzisiaj pokażę wam jak zrobić roladę :) Będąc na urlopie w PL serwowałam bliskim taka właśnie roladę,a że był sezon truskawkowy to właśnie taka była z bita śmietaną i truskawkami. prosta a najlepsza :) Znajome które mnie w tym czasie odwiedzały nie mogły mi uwierzyć ze ja to zrobiłam, myślały, że jest kupna :) Jednym słowem bardzo proste ciacho które zrobicie szybko a jakie zrobi wrażenie na znajomych, bliskich Polecam.  Ostatnio też pokazałam zdjęcie na instagramie mojej rolady i dziewczyny namówiły mnie na takiego właśnie posta (pozdrawiam was :* )
  Wiec zakasamy rękawy ,szykujemy produkty i do dzieła

Potrzebne nam będzie sprzęt
-mikser
-łyżka
-waga
-duża brytfanka najlepiej ta plaska z kuchenki
-papier do pieczenia
-ściereczka

SKŁADNIKI:
-10 dag mąki
-15 dag cukru pudru
-5 jaj
-2 łyżki zimnej wody (bardzo ważne ciasto dzięki temu jest bardziej elastyczne)
-troszkę cukru waniliowego lub aromatu

1. Zrobić biszkopt;

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywna piane dodajemy cukier i żółtka, ubijamy dalej, dodajemy cukier waniliowy,mąkę  na koniec 2 łyżki zimnej wody mieszamy. Wylewamy ciasto na brytfanke wyłożoną papierem,równo rozkładamy ,rozgrzewamy piekarnik do 180C


 Pieczemy do zarumienienia ok 10 minut


Szykujemy ściereczkę

 Rozkładamy na blacie

Wyciągamy przyrumienione ciasto 


Odwracamy do góry nogami na naszej ściereczce 
 (WAŻNE jeszcze ciepła prosto z piekarnika nie studzimy )


Ściągamy papier,biszkopt kładziemy troszkę dalej od ściereczki

 Gdy mamy już ściągnięty papier łapiemy z koniec ściereczki kładziemy na końcu ciasta nie za dużo tak jak na zdjęciu przykrywamy koniec rolady ,łapiemy za końce i pomału rolujemy

i po mału zwijamy całość ,rolujemy

  Pamiętajcie żeby składanie było na dole, koniec rolady

Zostawiamy do ostygnięcia 

Miedzy czasie gdy studzi się rolada ubijamy śmietanę 30% z dodatkiem cukru pudru 

Gdy rolada już nam ostygnie rozwijamy ja delikatnie

 Moja wersja była z jagodami, ale możecie dodać np.truskawki,drobna czekoladę,czy np likier wasz ulubiony ,ja lubię  malibu plus wiórki kokosowe albo może to byc tylko wasz ulubiony dżem

 Gdy mamy już ubita śmietanę dodajemy swoje dodatki i delikatmie mieszamy



  Gotowa masę rozkładamy na biszkopcie, trochę zostawiamy na wierzch

Zwijamy tak jak wcześniej mieliśmy ja zwinięta

 resztę  masy i rozsmarowujemy po wierzchu

dekorujemy według uznania owocami,starta czekolada to już tylko zależy od was 

 TU wersja z malibu moja ulubiona 

Mam nadzieje że spróbujecie :) Polecam na święta jak znalazł bardzo efektowne ciasto dla gosci i na pewno szybko zniknie  :)
W razie jakiś pytań zostawcie komentarz na pewno odpowiem 
To życzę Smacznego 

Pozdrawiam Monika 




12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zrobisz to mi napiszesz czy twoja tez była dobra :)

      Usuń
  2. szkoda ze moj piekarnik w uk nawet biszkopta nie upiecze :(

    OdpowiedzUsuń
  3. ale slicznie Ci wyszlo ! mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oh ah uh , zjadła bym , wygląda pysznie , kiedyś na pewno wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przepis mojej mamy :) mi zawsze się udaje tylko cza pamiętać o wodzie :)

      Usuń
  5. Kurde muszę ją zrobić. Ostatnio upieklam ciasteczka migdałowe i nawet mi nieźle wyszły ;-)

    OdpowiedzUsuń